To english

Uw mandje is leeg

Contact

Geschenken

Bloembollen op pot

Zoeken

Verzorgingstips voorjaarsbloeiers:

Voor alle bloembollen geldt dat na ontvangst van het bollenpakket u de bloembollen vorstvrij, koel en droog moet bewaren. Lees eerst aandachtig de meegzonden plantinstructie door. Hieronder vindt u nog wat extra informatie over u de bloembollen en knollen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen kan je planten van september tot en met eind december. Er zijn bloembollen die al eerder de grond in kunnen omdat die eerder in het seizoen bloeien. Wanneer er een jaar geen harde winters zijn kun je de bollen in de grond laten en bedekken tegen de lichte vorst. Vaak groeien deze bollen dan beter in het volgende jaar. Helaas weten we nooit wat koningwinter dit jaar weer in petto heeft voor ons. Uiteraard kun je de bollen ook zeer goed in containers planten en deze droog en vorstvrij laten overwinteren waarna je in de vroege lente een prachtige bloei zult krijgen.

Voor uitgebreide plantinstructies klikt u hier.

Hoe te planten?

 • Graaf een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele bollen of kleine clusters bollen. Voorjaarsbloeiende bollen worden in het algemeen 2 x zo diep als de bol geplant. Hoe kleiner de bol hoe minder diep die geplant hoeft te worden.
 • Geef de grond wat lucht door hem te harken en verwijder onkruid en kleine stenen. Plant de bollen voorzichtig – niet duwen - met de puntige kant boven, in de grond.
 • De meeste voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulpen en hyacinten moeten na de bloei uit de grond worden gehaald. Doe je dat niet dan is er maar een kleine kans dat ze de winter zullen overleven. Narcissen en veel soorten bijgoed zijn winterhard, deze bollen kunt u dus in de tuin laten staan.
 • Combineer bloembollen op kleur of hoogte of plant de bloembollen in potten en bakken. Sommige voorjaarsbloeiers zijn ook geschikt om te gebruiken als snijbloemen.

Planten in potten.

Om succesvol in bakken en potten te planten, kun je de volgende stappen volgen

 •  Stap 1

  Bloembollen kunnen niet overleven in te natte grond, ze moeten een goede drainage hebben om hun wortels gezond te houden. Alle potten moeten gaten in de onderkant hebben om het water uit de potten te laten lopen.

  Stap 2

  Kies voor potten die diep genoeg zijn om die soorten bollen/knollen te planten zoals u graag wilt. (let op de plantinstructies op het etiket)

  Stap 3

  Vul de pot één-kwart tot één-derde met grond, zet de planten op een goede diepte in de pot. (lees de plant instructies die bij de planten worden geleverd). Vul de pot hierna op met grond tot 1 cm onder de rand van de pot. Door de pot niet tot aan de rand te vullen heeft het ruimte voor water en eventueel bemesting.

  Stap 4

  Ook kun je meerdere bollen en knollen in één pot planten om een leuk "lentetuintje" te hebben in één pot. Dit heet de lasagna techniek. Of je kiest bollen die na elkaar bloeien om zo 100 dagen bloei in één pot te krijgen. Of je kiest er voor om 2 type bloembollen op hetzelfde moment te laten bloeien.

  Leuke potten om bloembollen in te planten zijn terracotta potten, oude (zinken)emmers en teilen of keramische potten.

  Stap 5

  Zet groepen potten in de tuin of op het terras zodat het er fleurig uitziet en om minder werk te hebben met water geven.

  De beste grond (onbemeste potgrond)voor beplanting in potten en bakken is de grond die je in zakken bij de meeste tuincentra koopt. Deze grond is rijker, schoner, meer insect en ziekte vrij en minder vast dan de grond in de tuin. Potgrond heeft als belangrijke eigenschap dat het lang water vasthoudt. Dit is belangrijk om de bloembollen tijdens hun groei en bloei niet te laten verdrogen.

Etagebeplanting of lasagne-beplanting:

Lekker lang genieten van de lente? Maak dan gebruik van Lasagne-beplanting ofwel etagebeplanting. Net als bij de Italiaanse ovenschotel maakt u bij deze planttechniek gebruik van lagen. U plant de bloembollen dus onder elkaar. Hierbij kunt u kiezen voor 2 of 3 lagen. Plant de bollen alleen in een pot met een drainage gat. Leg hier eerst scherven of kleikorrels over. Daarna kunt u de aarde toevoegen. Grote bollen hebben ongeveer 2-3 centimeter tussenruimte nodig. De wat kleinere soorten tussen de 1-2 centimeter. De diepte waarop u moet planten hangt ook af van de grootte van de bollen. Als vuistregel geldt:  2 maal de hoogte van de bol en minimaal 5 cm. Houd een tussenruimte van 3 centimeter tussen de lagen met bollen aan. Geef de bollen na het planten regelmatig water. Lekker lang bloeiplezier.  Voor een filmpje kijk op deze link .

Tulpen:

Planttijd: september/november

De tulp is veruit het bekendste bolgewas. Zeer populair als snijbloem, maar ook als tuinplant. De meeste tulpen bloeien in april tot eind mei. Hoogtes kan varieren van 15 tot 60 cm.

Toepassingen: borders, verwilderingstuinen, bakken en potten. Als lelies zich thuis voelen, verwilderen ze zelfs in de tuin. Voor bestellen van historische tulpen bollen klik hier.

Narcissen:

Planttijd: september/november

Bloeiperiode: Februari - Mei

Plantdiepte: grote bollen: 20 cm, kleine bollen: 12,5 cm

Plantafstand: 7,5 cm voor grotere bollen, 2,5 cm voor kleinere bollen

Lichtomstandigheden: volle zon tot volle schaduw

Toepassingen: ideaal voor vele toepassingen; het veld, bloembedden, plantenbakken en potten, rotstuinen, en als snijbloemen en voor binnengebruik.

Narcissen zijn naast tulpen, hyacinten en krokussen de belangrijkste voorjaarsbloeiende bollen. Narcissen worden veel in tuinen gebruikt. Ze zijn namelijk erg winterhard (ook lager dan -10ºC) en de bollen verwilderen makkelijk.

Plantdiepte is cm. onder de aarde. Planten op een lichte en zonnige plaats. Geef de dahlia's voldoende water, anders vertraagt de groei. Per vierkante meter ca. 5 tot 7 knollen planten. Narcissen zijn winterhard.

Toepassingen: borders, en verschillend per type ook in potten of bakken. Ook te gebruiken als snijbloemen in de tuin. Voor bestellen van historische narcissen bollen klik hier.

Hyacinten:

Bloeiperiode: Maart- April

Hoogte: 20 - 25 cm.

Plantdiepte: 20 cm.

Plantafstand: 15 cm.

Lichtomstandigheden: volle zon tot gedeeltelijke schaduw

Toepassingen: borders, bloembedden en binnenshuis gebruik

Hyacinten zijn erg populair voor de tuin. Eén van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren. Een andere reden is de fantastische geur. Om het beeld van deze perfect bloembol af te maken, is het feit dat hyacinten zo makkelijk in komen. Van oorsprong groeien hyacinten alleen in landen rondom de Middellandse Zee, vooral in Turkije. Niet verassend is dat de 'moeder' van alle nieuwe soorten 'Hyacinthus oriëntalis' wordt genoemd. De teelt van hyacinten gaat in Nederland meer dan 400 jaar terug, maar de plant was ook bekend in de Griekse en Romeinse periode. De 17e en 18e eeuw waren tijden van enorme speculaties in hyacinten bollen. Soms werd één bol voor 150 euro verkocht, wat veel geld was voor die tijd. De voortplanting en teelt van hyacinten bollen is erg gecompliceerd. Veel kennis en goede grond is vereist om goede resultaten te behalen. De Nederlandse kwekers zijn hierin geslaagd. Het is overigens heel makkelijk om de planten binnen of in de tuin te laten bloeien.

Hyacinten hebben een goed gedraineerde grond nodig voor het beste resultaat. Als ze worden geplant in zware klei, is het een goed idee om er wat scherp zand of turf door te mengen. Hyacinten houden van zonnige locaties. Veel hyacinten worden slechts voor één jaar bloei geplant, dan maakt het niet zoveel uit wat de lokatie is. Een voordeel is dat bloemen in de schaduw langer bloeien dan wanneer ze in de hete zon staan. Het aantal bloempjes ('nagels' genoemd) per bloem is afhankelijk van de maat van de bol. Grote bollen kunnen 60 tot 70 nagels produceren. Als tuinplant zijn deze bollen minder geschikt omdat de bloemen topzwaar zijn en makkelijk knakken. Bolmaten 15-16 en 16-17 cm zijn geschikt als tuinplanten. De grotere maten zijn goed voor binnenshuis gebruik. Hyacint en worden vaak gebruikt als éénjarige plant maar soms is het het waard om de bollen langer in de grond te laten. Wanneer ze weer gaan bloeien, zullen ze wel kleiner zijn dan het eerste bloei seizoen. Voor bestellen van historische hyacinten bollen klik hier.

Allium:

Ook wel bekend als de sierui.

Hoogte: 60 - 100 cm

Plantdiepte:10 cm

Plantafstand: 10 cm

Lichtomstandigheden: volle zon

Toepassingen: borders, als snijbloem en droogbloem. Plant minimaal 25 van de kleine bolletjes tussen vaste planten als Hosta, Alchemilla of siergrassen. De compacte bloeiwijze blijft decoratief ook bij het afsterven.  Voor bestellen van historische alliums klik hier.

Crocus:

Bloeiperiode: Februari - Maart

Hoogte: 7,5 - 12,5 cm

Plantdiepte: 12,5 cm

Plantafstand: 2,5 cm

Lichtomstandigheden: volle zon tot half schaduw

Toepassingen: borders, in gras, onder bomen en heesters en voor binnenhuis gebruik

Maar weinig vroeg bloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken worden zo veel geplant als de Crocus. Naast tulpen, hyacinten en narcissen worden krokussen het meest toegepast in tuinen en parken. Er zijn meer dan 100 soorten bekend, maar er worden er maar 30 geteeld De populairste krokussen zijn degene die niet zoveel meer lijken op hun wilde voorvaderen. Sommige krokussen bloeien in de herfst, maar deze zijn zeldzaam. Krokussen lijken qua uiterlijk erg op de Colchicum, waar ze familiebanden mee hebben. De krokus kan van de Colchicum worden onderscheiden door het aantal meeldraden; de krokus heeft er drie, terwijl de Colchicum er zes heeft. Veel krokus variëteiten komen uit landen rond de Middellandse zee.

Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Voor een massief effect, moeten 100 tot 150 knollen worden geplant. Eén belangrijke voorwaarde voor optimaal bloeiresultaat is dat krokussen een goedgedraineerde grond moeten hebben. Krokussen die in de grond blijven zullen altijd eerder bloeien dan degene die vorig jaar zijn geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en 's nachts. Krokussen zijn mooi in het gras en in combinatie met vaste planten in borders. Krokussen hebben smalle bladeren met een zilvergrijze streep door het midden.

De wetenschappelijke naam van de plant is een Latijnse naam afgeleid van het Griekse woord; krokus. Met deze naam, laten de oude Grieken zien dat de plant werd gebruikt als bron van saffraan. Nu Crocus sativus noemen = saffraancrocus, deze zijn ook te bestellen klik hier.

Muscari:

Popular name: Grape hyacinth
Bloemkleur: blauw, paars of wit

Bloeiperiode: Maart- Mei, verschilt per soort

Hoogte: 10-25 cm

Plantdiepte: 12,5 cm

Plantafstand: 8 cm

Lichtomstandigheden: volle zon tot halfschaduw

Toepassingen: border, rotstuinen, en onder bomen en heesters

Dit gewas, Muscari bevat ongeveer 30 soorten. Sommige van deze, zoals de M. botryoides en M. comosum, komen van oorsprong uit het Middellands zeegebied, terwijl anderen hun natuurlijke habitat hebben in Midden Azië en de Caucasus.

De meeste soorten zijn extreem winterhard en groeien zo makkelijk dat ze eigenlijk in elke tuin zouden moeten staan.

Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan. Eén nadeel is echter dat de bladeren vaak afsterven voor het winterseizoen. De vorstschade blijft vaak in het volgende voorjaar zichtbaar.

Meer plant tips

Blauwe druiven zijn uitstekende border planten en steken mooi af tegen de vaste planten die in de tuin staan. Dit geldt voor borders met verschillende kleuren maar ook voor borders op kleur.

Plant altijd veel bollen in een groep (minimaal 25) voor een mooier resultaat. Muscari's onder heesters planten is ook heel mooi, dit omdat de blauwe druiven bloeien wanneer de tuin nog kaal is en de heesters nog geen bladeren hebben. Voor een mooi kleurig effect moeten de bollen dichtbij elkaar worden geplant. Voor bestellen van historische Muscari's klik hier.

Galanthus:

Populaire naam: Sneeuwklokje
Bloemkleur: wit

Bloeiperiode: Februari- Maart

Hoogte: 25 cm

Plantdiepte: 10 cm

Plantafstand: 5 cm

Lichtomstandigheden: vol tot half schaduw

Te gebruiken: borders, rotstuinen, onder bomen en struiken, en in gras

Maar een paar plant enthousiastelingen weten dat er meer dan 75 soorten en cultivars van de sneeuwklokjes zijn. Ze hebben allemaal melkwitte bloemen en bloeien erg vroeg in het voorjaar. De naam ‘Galanthus' betekent melkwitte bloemen. Voor bestellen van historische Galanthus bollen klik hier.

Eranthis:

Familie: Ranunculaceae
Populaire naam: Winter akoniet
Er worden in de literatuur acht soorten van de Eranthis genoemd. Twee van deze, E. hyemalis (uit Zuid Europa) en E. cilicica (uit Turkije) worden geteeld. De naam Eranthis komt uit het Grieks wat betekend ‘voorjaarsbloem'.

Deze soorten komen uit een bosrijke omgeving, en ze vereisen losse grond en rijke humus. Grond die makkelijk uitdroogt is minder geschikt, de grond moet wel makkelijk afwateren tijdens de winter. De knollen zijn klein - ongeveer de maat van een erwt - en van ongelijke vormen. Ze moeten niet later dan September worden geplant als ze het eerste jaar mooi willen bloeien. Leg de knollen 24 uur in handwarm water dit helpt ze makkelijker te ontwikkelen. De bloemen lijken op boterbloemen en hebben erg korte stelen. Karakteristiek aan deze plant zijn de groen omwikkelde bladeren die de bloem ontsluiten als een kraag. De bloemen openen zich alleen als de zon schijnt en sluiten zich gedurende donker weer. Eranthis kan zelfs bloeien als er sneeuw ligt.

Hyacinthoides:

Bloeiperiode: Mei

Hoogte: 20-30 cm

Plantdiepte: 8 cm

Plantafstand: 8 cm

Lichtomstandigheden: half schaduw

Toepassingen: onder bomen en struiken, in regelmatig gemaaid gras

Deze boshyacint lijkt wat op het vorige soort maar ze wordt niet zo groot en bloeit een stukje eerder. De bloem hangt soms een beetje naar één kant omdat de steel aan één kant zijn bloemen heeft. Voor bestellen van historische bollen klik hier.

Geschikt voor bosachtige situaties:

Eranthis, Galanthus, Ornithogalum, Hyacinthoides non-scripta.

Geschikt bij vijvers en natte groenstroken:

Leucojum, Fritillaria meleagris.

Geschikt voor bermen, gazon, woonwijken:

Crocus, Chionadoxa, Galanthus, Scilla en vroegbloeiende narcissen.

Voor bestellen van deze producten klik hier. 

Aantal bloembollen per vierkante meter / M2:

Onderstaande aantallen kunt u aanhouden voor het beplanten van een vierkante meter in uw tuin: 

Tulpen grootbloemig  12-15 stuks

Tulpen species         25 stuks

Narcissen grootbloemig 12-15 stuks

Narcissen kleinbloemig: 20-25 stuks

Hyacinten: 10 stuks

Anemonen: 30 stuks

Crocus: 30-35 stuks

Chionodoxa: 30 stuks

Erythronium: 15 stuks

Fritlilaria meleagris: 40-50 stuks

Fritillaria persica: 5-7 stuks

Hyacinthoides: 20 stuks

Leucojum: 15 stuks

Muscari: 40-50 stuks

Ornithogalum: 20 stuks

Scilla: 30 stuks

(bron:    IBC)

2008-2010 Historischebloembollen.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Contact